Ingen krishjälp till kommunerna från alliansen

Ja, om inte annat gav dagens utfrågning av Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt ett besked. Kommunerna  får klara sig själva i den ekonomiska krisen och ‘ta ansvar för sin ekonomi’ .

I klartext betyder det, välj vad ni vill skära ner på i den kommunala ekonomin eller höj skatten. Kommunerna får ingen hjälp att klara den ekonomiska krisen och den kostnadschock för arbetslösheten som håller på slå in över kommunerna.

Det kan vara värt att komma ihåg när lärare, dagis, äldreboende, bostäder, gatubolag eller något annat som ingår i den kommunala servicen börjar försvinna. För inte kan Sveriges kommuner och Landsting mena allvar när de talar om 15000 försvunna arbeten inom deras område.

Som i Göteborg där den moderatledda alliansen brist på stöd, i som Anders Borg kallade det ett nationella ekonomiska nödläget, ser ut att tvinga kommunen att både höja skatten och göra neddragningar för att följa statens krav på balans i ekonomin.

 

Regeringens vårproposition avgör om kommunen tvingas skära ned redan i år.

Sedan drygt tio år tillbaka beslutar Göteborgs kommunfullmäktige i mitten av juni om budgeten för det kommande året.
Så här mitt inne i budgetarbetet för nästa år har förutsättningarna för nästa års ekonomi sällan varit mer osäkra.
– Vi får nya prognoser nästan vecka för vecka, ofta med tillägget att det är osäkert om förutsättningarna för den senaste prognosen fortfarande gäller. I det här läget måste vi vara mentalt förberedda för det värsta, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.
Det kan alltså bli skattehöjning för att säkra nivån på den kommunala servicen?
– Ja, med det viktiga tillägget att vi får bestämma oss för vad som är viktigast, att säkra servicen eller att göteborgarna får behålla köpkraften, säger Hulthén.
Kan kommunen tvingas till neddragningar i år för att klara statens krav på balans i ekonomin?
– Ja, vad regeringen säger i sin vårproposition i april blir av stor betydelse för oss. En liten tröst är att vi är långt ifrån ensamma bland kommunerna i detta läge.
Göteborg har väl egentligen ett bättre utgångsläge än flertalet svenska kommuner?
– Ja, vår ekonomi är otroligt välskött. Men om vi får till exempel en mer dramatisk utveckling av socialbidragen än vi ser i dag så måste vi fundera över hur vi ska hantera det, säger Anneli Hulthén.

Hulthén utesluter inte skattehöjning – Göteborg – Göteborgs-Posten

 

reinfeldt

Klicka på bilden för att se debatten här.

Mer i Media:
Partiledarna i duell, Analys, Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte lova mer pengar för att rädda jobben i kommuner och la, Erik Laakso följer debatten i kväll, Dick Erixson följer debatten i kväll,

Bloggat:

 

– Det kommunala självstyret gäller även i dåliga tider, sade han i en tv-debatt med socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

– Vi har givit 9 miljarder kronor innevarande budgetår, vilket växer ut till 12 miljarder nästa år. Jag vill också säga att det kommunala självbestämmandet, som ofta hyllas, också ska gälla i dåliga tider. Det är viktigt att kommuner och landsting gör egna ansträngningar för att satsa på kärnan i välfärden, sade Reinfeldt.

– Jag tror att man ska vara försiktig med tanke på hur djupt denna kris går och hur förgrenad den är över världen, sade han.

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har varnat för att 15 000 jobb står på spel. Men Reinfeldt kallade SKL för en intresseorganisation och framhöll kommunernas eget ansvar.

Oppositionsledaren Mona Sahlin sade att socialdemokraterna är beredda att skjuta till ungefär det som SKL begärt, det vill säga minst 10 miljarder extra. Efter debatten var hon förvånad över Reinfeldts uttalande.

– Det lät nästan som om det inte ska komma några extra resurser till kommunerna i vår. Det är en stor skandal och ett stort hyckleri. Jag hoppas att jag tolkade honom fel, annars ökar regeringen medvetet krisen i välfärden, sade Sahlin.

Efteråt uttryckte Reinfeldt oro över att nedgången i ekonomin fördjupas, vilket bland annat kommer att synas i de kommande siffrorna över de offentliga finanserna, sade han.

Andra besked i debatten var att det blir fortsatt höjd bensinskatt, oavsett regering men att oppositionen tycker att regeringens förslag om höjd dieselskatt är ett för hårt slag mot jordbruket.

Reinfeldt tvekar om kommunerna | Politik | SvD

4 tankar kring ”Ingen krishjälp till kommunerna från alliansen

  1. Pingback: Trottens Betraktelser » Knappt någon skillnad på (s) och Alliansen

  2. Pingback: Socialdemokraternas problem | Svensson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *