Partiledardebatt och fattigsverige – Från försäkringssystem till socialbidrag med alliansen

Som en tillfällighet startade Aftonbladet en blogg om hur den nya verkligheten ser ut i alliansens bidragssverige samtidigt som det var en partiledardebatt hos KGB. Som vanligt lyckades SVT snuttifera bort debatten även om man noterade att det var kris i Sverige. Tillsammans med frågor om rätt låt vann melodifestivalen.

I den andra verkligheten utanför den trygga TV-studions medelklassvärld är 1300000 svenskar står utanför alla former av ekonomisk trygghet vid arbetslöshet annat än socialbidrag. I ett som Anders Borg kallade det, nationellt ekonomiskt nödläge. Helt enkelt den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen. 

160000 av dessa svenskar är inskrivna som arbetslösa vid arbetsförmedlingen, en siffra som lär öka stadigt sedan TCO kom med sin rapport nedan. Dessa arbetslösa svenskar lever på existensminimum.

Frågan som inte ställdes till Fredrik Reinfelt är om moderaterna tycker det är bra att 160000 arbetslösa hos arbetsförmedlingen lever på existensminimum?

Cirka en fjärdedel, 160 000 personer, av de inskrivna vid arbetsförmedlingen är oförsäkrade och de flesta är under 25 år. För sin försörjning är de hänvisade till grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen som utbetalas också till dem som inte är med i a-kassan.

Villkoret är dock att man har haft ett arbete. Grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen ger 7 040 kronor per månad före skatt. Viktigt att känna till är också att för den första arbetslösa månaden går sju dagar bort i karens, vilket gör att det endast är femton ersättningsdagar den första månaden.

Tabellen nedan visar hur en arbetssökande person som får grundbeloppet står sig i jämförelse med dem som lever på försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag. Står det ett minus framför siffran i tabellen så betyder det att inkomsten från grundbeloppet är lägre än riksnormen för försörjningsstöd´(socialbidragsnormen). Försörjningsstödet anger nivån på det som uppskattats till existensminimum i vårt samhälle.

Från TCO-rapporten 8 Myter om A-Kassan

 

Värt att notera är att riksnormen för försörjningsstöd 2009 är längre som jag tolkar nedanstående siffror från SKL och verkar skilja sig mellan olika kommuner. 

Riksnormen för försörjningsstöd 2009

Regeringen har nu beslutat om ändrad riksnorm för år 2009 för försörjningsstödet genom beslut om ändring av socialtjänstförordningen (2001:937).

Beloppen är följande:

Personliga kostnader i kronor per barn och ungdom

ej lunch 5 dagar/vecka

under 1 år

1–2 år

3 år

4–6 år

1 520

1 710

1 370

1 640

med lunch

under 1 år

1–2 år

3 år

4–6 år

7–10 år

11-14 år

15–18 år

19–20 år

1 650

1 880

1 540

1 880

2 100

2 410

2 710

2 740

Personliga kostnader i kronor – vuxna

Ensamstående

Sambor

2 800

5 060


Gemensamma hushållskostnader i kronor – medlemmar i hushållet

1 pers.

2 pers.

3 pers.

4 pers.

5 pers.

6 pers.

7 pers.

880

990

1 240

1 420

1 620

1 850

 

För mig står det ganska klart att Sverige är idag ett land med två olika verkligheter. Det förvånar mig dock hur lite den svenska nyfattigdomen debatteras och tas upp av de partiet som traditionellt säger sig så för andra värden än moderaterna.

2/3 dels Sverige utnyttjas också mycket skickligt av de nya moderaterna i sin retorik där man ställer olika sociala och ekonomiska grupper emot varandra. En taktik redan Ronald Reagan använde sig av när han angrep det som i USA kallades The Great Society. Det var också Ronald Reagan som myntade uttrycket wellfare queen vars retorik ekar även 30 år senare i den svenska politiska debatten.

Och det lönade sig. alliansen vann valet 2006 med något 100-tusental röster bland annat just på att angripa ‘bidragsfuskande’ sjuka och arbetslösa, samtidigt som man utlovade skattesänkningar till de ‘goda’ som följde arbetslinjen. En mycket skicklig taktik att ställa olika grupper emot varandra.

Tillsist handlar moderaternas politik bara om en sak. Motstånd mot skatter och alla former av offentliga utgifter. Det är ett mycket kallt sverige som Bo Lundgrens skattesänkar moderater moderater från

Mer i media:
Reinfeldt tvekar om krispengarna, Sahlin säger nej till ändrad abortlag,
Följ debatten minut för minut, Ombytta roller i partiledarduell, Reinfeldt och Sahlin i het debatt, "En klargörande debatt", "Jag känner mig stark", Ris och ros bland bloggarna,

Bloggat:

Svensk Myndighetskon…, Alliansupproret, Leif Gripestam Täby, Gunnar Axén – om soc…, Högbergs tankar, Annie Johansson, Peter Andersson – me…, Den hälsosamme ekono…, , Grafström och Anna Vikström, Att K-G Bergström slutar är illavarslande (Ledarredaktionens blogg), En fadd eftersmak – partiledardebatt hos KG Bergström (Erik Laakso | På Uppstuds), Debatt Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt (Anna Vikström), Mona vann debatten! (Eva-Britt Dahlström), Reinfeldt – Sahlin tänder valkampsglöden? (Peter Andersson – med rätt att tycka….)Fattigbloggen- Går det att leva på socialbidrag?, Fler väntas bli socialbidragstagare, aldrig någonsin har …, Socialbidrag på blogg, Absoluta slutsatser – efter två veckor, Fattigbloggen, Vilket välfärdsproblem’´, Lyckan är en klöveräng, Sjuka riskerar att drabbas extra hårt av lågkonjukturen och regeringens politik

 

Följ Jessicas blogg på Aftonbladet.

Redovisar varje krona

Jag får min fattigdom på ett socialkontor i Stockholm fredagen den 13 mars klockan 13.

2 910 kronor.
Det är vad jag ska leva på i en månad när hyra och räkningar är betalda.

Jag har med mig närmare hundra papper och kontoutdrag till mitt första soc-möte. Varje månad måste jag redovisa varje krona för att få pengar.

– Dina inkomster de sista tre månaderna räknas som normöverskott, det är pengar som du borde ha sparat men man kan göra en överprövning, säger handläggare Gabriela Lopez.

Stugan måste säljas

Nu är det här på låtsas. Men även om jag hade fått sparken, haft noll kronor på kontot och stått utan a-kassa hade jag inte fått hjälp på flera månader.

Skulder bryr sig inte socialkontoret om. Så CSN får vänta. Precis som alla andra lån och skulder. Sommarstugan måste säljas inom månader. Och jag får inte lämna Stockholms län.

Plötsligt hörs en smäll. Mannen i rummet bredvid skapar sådant tumult att en Securitasvakt måste ingripa. Det händer flera gånger varje vecka. Människor som får nej vid den sista utposten.

Jessica Ritzén ska testa att leva på socialbidrag, ska leva på 97 kr – per dag | Nyheter | Aftonbladet

Socialbidrag

I dag lever 368 000 svenskar på socialbidrag. Det är 4,1 procent av befolkningen.

Inom de närmsta tre åren väntas andelen öka med 50 procent.

Totala konstnaden för socialbidrag förra året var 9,5 miljarder.

Bidraget – 260 kr till hälsa och hygien

Riksnormen – lika för alla

Livsmedel: 1 620 kr

Kläder och skor: 520 kr

Lek och fritid: 400 kr

Förbrukning: 110 kr

Hälsa och hygien: 260 kr

Tv, tele, tidning: 770 kr

Totalt: 3 680 kr

Kvar i plånboken när tv, telefon och tidning är betalt: 2 910 kr

Övrigt stöd – utbetalas mot räkningar

Hyra: 2 989 kr

A-kassa: 205 kr

Lokaltrafikkort: 690 kr

El: 240 kr

Hemförsäkring: 150 kr

Fackavgift: 327 kr

Totalt: 4 601 kr

8 tankar kring ”Partiledardebatt och fattigsverige – Från försäkringssystem till socialbidrag med alliansen

 1. Eva Hillén Ahlström

  Hej Claes
  Nej, riksnormen är lika i alla kommuner men TCO:s rapport använde riksnormen för 2008. Motsvarande summa för i år för en ensamstående är 3 680 kr alltså en höjning med 110 kr. Normen höjs varje år 1/1. I år var höjningen ovanligt hög beroende på fjolårets prisökningar. Däremot är grundbeloppet hos a-kassan oförändrat, 320 kr/dag före skatt och utbetalas för fem dagar/vecka.

  Vänliga hälsningar
  Eva

  Svara
 2. Eva Hillén Ah

  Hej Claes

  Nej, riksnormen är lika i alla kommuner men TCO:s rapport använde riksnormen för 2008. Motsvarande summa för i år för en ensamstående är 3 680 kr alltså en höjning med 110 kr. Normen höjs varje år 1/1. I år var höjningen ovanligt hög beroende på fjolårets prisökningar. Däremot är grundbeloppet hos a-kassan oförändrat, 320 kr/dag före skatt och utbetalas för fem dagar/vecka.

  Vänliga hälsningar

  Eva

  Svara
 3. Marina

  http://blogg.aftonbladet.se/7615/perma/1160083/

  Jag har en undersökning på ett par av mina bloggar,för att se hur folk är villiga att ta tag i det själva!

  Men det är trögt,folk har blivit så passiva,orkar inte att ta tag i det!

  Vilket jag anser vore det bästa för att påverka våra partier,staten,kommunerna!

  Läs den gärna!

  Svara
 4. Marina

  http://blogg.aftonbladet.se/7615/perma/1160083/

  Jag har en undersökning på ett par av mina bloggar,för att se hur folk är villiga att ta tag i det själva!

  Men det är trögt,folk har blivit så passiva,orkar inte att ta tag i det!

  Vilket jag anser vore det bästa för att påverka våra partier,staten,kommunerna!

  Läs den gärna!

  Svara
 5. Marina

  Inget parti jobbar för de som hamnar i mer bidragberoende!Allinsens politik om att sätta folk i jobb,håller inte!
  Vi blir bara bidragsberoende,fattigare sådana,och resten av folket hejar på!Istället för att vi börjar jobba på ett system som kan hjälpa folk som blir arbetslösa ,sjuka!Finns bra metoder att sätta in i våra kommuner,där staten också ska vara med och jobba,där vi istället för att dela folk i olika grupper med det där förhatliga socialbidraget,sätter folket på medborgarlön,ett ord jag anser är vackrare!Då blir vi likvärdiga!
  Jag som själv är sjuk,vill börja jobba med detta nu,ring så sätter vi igång*L*

  Svara
  1. ckrantz Inläggsförfattare

   @Marina

   Ja, fram för en politik och ett samhälle där alla behövs och det finns plats för. Man kan investera i människor och visa en tro på deras vilja att utvecklas.

   Svara
 6. Marina

  Inget parti jobbar för de som hamnar i mer bidragberoende!Allinsens politik om att sätta folk i jobb,håller inte!

  Vi blir bara bidragsberoende,fattigare sådana,och resten av folket hejar på!Istället för att vi börjar jobba på ett system som kan hjälpa folk som blir arbetslösa ,sjuka!Finns bra metoder att sätta in i våra kommuner,där staten också ska vara med och jobba,där vi istället för att dela folk i olika grupper med det där förhatliga socialbidraget,sätter folket på medborgarlön,ett ord jag anser är vackrare!Då blir vi likvärdiga!

  Jag som själv är sjuk,vill börja jobba med detta nu,ring så sätter vi igång*L*

  Svara
  1. Claes Krantz

   @Marina

   Ja, fram för en politik och ett samhälle där alla behövs och det finns plats för. Man kan investera i människor och visa en tro på deras vilja att utvecklas.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *