Socialbidragsgenerationen i alliansens Sverige

Är det en del av alliansens arbetslinje att en generation ungdomar ska inledda sitt arbetsliv på socialkontoren och att kommunernas ekonomin ska urholkas för att de tvingas ta det ansvar för arbetslösheten staten inte gör.

Det verkar så.

Och det handlar inte om 18 åringar som flyttat hemifrån, utan vad som i andra sammanhang anses vara vuxna 20-25 åringar.

Frågan är vad som kommer dras ner när arbetslösheten blir den gökunge som äter upp den kommunala välfärden? Skola, äldrevård, dagis? Listan är lång på det som Fredrik Reinfeldt och alliansen kallade ett särintresse när de bad om statligt stöd.

Den statliga arbetsmarknadspolitiken har havererat.  Arbetsförmedlingen, om inte alliansen ändrar något i vårpropositionen, får idag mindre pengar än vad de hade 2006. Mitt i en högkonjunktur. Och har 3000 mindre anställda som ska hantera den värsta

Bara i Göteborg finns det nu 4000 fler arbetslösa ungdomar än för ett år sedan. Och fler kommer. Liksom äldre arbetslösa från de industrier som nu avfolkas snabbt i väst-sverige och förstås de redan existerande arbetslösa.

Det är en arbetslöshetskris för en del av sverige. Dock ej ännu för de samhällsgrupper som brukar räknas som alliansens kärnväljare. Jag räknar med att åtgärder, om det kommer några från alliansen, sker då när de egna grupperna drabbas.

Så ser verkligheten ut i det socialt och ekonomiskt delade sverige. Och som Aftonbladets fattigblog rapportera kraven på socialbidragstagarna är stenhårda. Och selektiva beroende på kommun och socialkontor.

Barns sommarjobbspengar ska inte dras från socialbidraget – men det görs ändå

Krisen tuffast för ungdomar | Nyheter | Aftonbladet

Nu tvingas en hel generation ungdomar till socialen.

I mer än hälften av Sveriges kommuner är unga den grupp socialbidragstagare som ökar mest, kan Aftonbladet avslöja.

Och kommunerna får klara utgifterna själva – de får ingen hjälp i regeringens vårbudget som läggs i morgon.

När den ekonomiska krisen förvärras är det ungdomarna som drabbas hårdast. I så många som 121 kommuner är ungdomar den grupp socialbidragstagare som ökar mest just nu.

I ytterligare 26 kommuner ökar de mest, jämsides med andra grupper.

Det innebär att unga ökar mest i 147 kommuner, alltså i mer än hälften av alla kommuner. Det är skyhögt över den näst största gruppen, ensamstående, som ökar mest i 34 kommuner.

– Ungdomarna står helt klart för den största ökningen. I november var 25 procent av hushållen som uppbar ekonomiskt bistånd under 25 år. I februari var siffran uppe i 32 procent, säger Rigmor Ekman på Växjö kommun.
Ingen hjälp

I lågkonjunkturen ökar pressen på landets socialkontor dramatiskt. Det visar Aftonbladets enkätundersökning.

Kommunerna får dessutom vänta på hjälp från staten.

Ökade statsbidrag som kan hjälpa dem att lösa socialbidragsfrågan får de vänta på tills nästa års budget.

1 tanke kring ”Socialbidragsgenerationen i alliansens Sverige

  1. Pingback: Kryssa Åsa Westlund » Om regeringen gör allt rätt, varför går det sämre för Sverige än för andra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *