Public Service död med EU-Debatten

Var inte ett av argumenten för att bevara public service dess demokratiska betydelse? Speciellt som en icke kommersiell spridare av information när det är val. Om SVT inte klarar av att tre veckor före ett val hålla en relevant debatt om det valets frågor verkar det argumentet ganska dött.

Tydligen är det i morgonsofforna och på Youtube SVT gör sina demokratiska insatser idag.

En elak misstanke är att även SVT gick efter de ‘heta’ ämnen i sin bedömning precis som vilken kommersiell kanal som helst.

Jag misstänker som en av många TV-lösa personer att jag kan vara glad över att inte betala licenspengar för en alltmer värdelös gammal media.

Enligt SVT var debatten, precis som några av partiledarna uttryckt, tänkt att handla om EU-valet.

Men debatten bokades för närmare ett år sedan, och efter det senaste halvårets förändringar i det politiska läget fick redaktionen att istället styra om mot en traditionell inrikespolitisk debatt.

– Vi har en finanskris, vi går mot rekordhög arbetslöshet och vi har för första gången en samlad opposition, motiverar Eva Landahl, chef för Aktuellt och samhällsprogrammen på SVT redaktionens beslut för SvD.se.

Därför meddelades partiledarna för tre veckor sedan att de tänkta EU-frågorna inte skulle debatteras.

Både tittare och opinionsbildare reagerade på beslutet under och kort efter sändning.

Flera av de kritiska röster som hörts menar att en partiledardebatt i ett public service-program, tre veckor före ett val där man har ett uttalat problem med lågt valdeltagande, rimligen borde sätta fokus på val-frågorna.

Men på SVT håller man inte med.

– Vårt uppdrag är att främja demokratin genom att sända valprogram, analyser och debatter och där drar vi faktiskt på rätt kraftigt, säger Eva Landahl och räknar upp webbsatsningar, ungdomsprogram och minidebatter både i morgonsoffan och EU-parlamentet.

SVT: Inrikespolitiken är viktigare | Inrikes | SvD

1 tanke kring ”Public Service död med EU-Debatten

  1. Pingback: Neger mördad av av 365 Journalister | ADHD och ADD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *