PP elitistiskt – Inte teknokratiskt

Jag hade sagt att Andreas Ekström har både fel och rätt i sin text nedan om Piratpartiet. Piratpartiet eller piratismen är inte teknokratisk utan elitistisk och i mycket företrädare för en ny global teknologisk elit.  En elit frikopplad från nationella band och i stort utan varken sociala eller ekonomsiska kopplingar bakåt i historien eller samhällsutvecklingen.

Samma teknologi baserad PP värderingar kan du hitta i teknik cluster jorden runt. Jag hade kallat det teknologi libertarianism. En värld frikopplad från både stat och kapital i dess traditionella bemärkelse. Om det sedan är vänster eller höger varianten får var och en avgöra själv.

Likheten är stor med andra utopiska rörelser där eliten skulle gå före när folket och den breda massan inte förstod. Rörelser som kommit från både höger och vänster. Det var tron på den egna sanningen och verklighetsbilden som var vägledande.

Att sedan Andreas Ekström direkt bemöts med påståendet att han inte förstår från piratpartiets två ledande chefsideologer gör det hela en aningen komiskt. 

Andreas Ekström från Expressen.

Var och en av oss som brukar tjata om Internets möjligheter, glädje och kraft måste ta ett nytt ansvar: Det att se vår egen makt.

Annars blir vi snart
en del av ett nytt frälse, en röststark men rätt liten grupp av intensivt nätaktiva, som gärna talar vackert om demokratisering genom internet – men samtidigt glömmer att livet vi lever online levs av långtifrån alla.
Det finns en fara i det, och den heter teknokrati.
Teknokrati är idén om att de i teknisk mening lämpade är de enda som räknas. Idén om att bara den som har rätt tekniska färdigheter ska ha makt. Teknokratin bygger på förekomsten av absoluta sanningar. Plus eller minus. Rött eller gult. Aldrig minsta skiftning i orange.
Sverige har kommit att präglas mycket av teknokrater.

(…)

De finns hos Socialdemokraterna, som aldrig har visat människan samma förtroende som myndigheten.
De finns hos Moderaterna, som inte tror på det som inte går att räkna.
De finns hos Piratpartiet, som avvisar oliktänkande på den sakliga grunden att den som inte håller med – inte har förstått.

Andreas Ekström: Vi får inte utesluta de som lever sitt liv offline – Sommarkrönikörer – Expressen.se

Tillskillnad från deepedition nedan är jag dock inte alls förvånad om PP skulle vissa sig vara toppstyrt. Elitpartiet är sällan folkrörelsedemokrater. Gammelpartierna som de brukar kallas har haft 100-år på sig att utveckla arbetsformer som balanserar intressen mellan olika partigrupper och intressen på ett någorlunda demokratiskt sätt.

Skulle PP hitta nya arbetsformer som inte använts av gammelpartierna skulle det vara jätteintressant. Men först måste PP hitta några arbetsformer överhuvudtaget som kan hantera hundra om inte tusentals frågor internt inom ett parti..

Jag förstår självklart att Piratpartiet måste undvika samma problematik som andra småpartier haft när det gäller företrädesvis kommunalval men samtidigt rimmar det i mina öron illa med den öppenhet, den kollektivism och den unga och nya känsla som PP velat visa på. Det här är gammelpolitik-tänk i stora mått, det är att gå in i den rådande strukturen och genom sina uttalanden anar jag en toppstyrning som inte ens finns i de traditionella partierna. Det är en extrem elitism som anas och som onekligen skrämmer mig en del. Var är den öppna källkoden i själva politikersammanhanget?

Varför tar inte Rick chansen att förklara hur deras uttagning kommer ske: vem är domare, vem är det som i slutänden väljer vilken nivå av meritokrati och vilket innehåll av den som ska rendera en plats på en lokal lista?

Deepedition » Piratpartiets vindkantring mot gammelpolitiken

När PP kommer in i kommunpolitiken måste de även hitta former för hur de ska hantera  kommunala vardagsbeslut. Kommer PP säga ja eller nej till pengar för t ex viss en skola beroende på om den använder öppenkällkod om man ska tillämpa logiken från EU-valet?

Oscar Swartz ger annars en utmärkt sammanfattning av vad PPs Falkvinge försöker säga i sin DN debatt artikel citerad nederst. Vad som saknas och utgångspunkten är dock pinsamt uppenbart. Det är det teknologiska elitperspektivet som båda framför sett från en ensidigt förenklad synvinkel.

Inom Piratismen är man faktiskt medveten om – och villig att diskutera och ta politika konsekvenser av – de sociala, affärsmässiga, kulturella, idémässiga, demokratiska, beteendemässiga, livsstilsmässiga, kommunikativa … förändringar som faktiskt kan bli effekten av teknologiskiftet. Men det är något helt annat än att vara "teknokrat". Piratisterna försöker övertyga. Jag skulle hävda att vi Pirater är de verkliga humanisterna här. Som ser människan i detta nya tekniska landskap.

Kommunikationsfrihet är grunden inom Piratismen. Fri kommunikation utan generell övervakning från maktens sida. Varje intervention i den fria kommunikationen måste motiveras och utredas väldigt noga.

Informationssamhället är här. Vad striden handlar om är makten över informationen. Vem ska få styra över både individuell eller gemensam samhällsinformationen. Informationssamhället är så mycket mer än fri musik eller om svenska staten samlar terrabyte högar med värdelös information om svenskarna. 

Piratpartiet har idag hade jag sagt hakat upp sig på symbolfrågor utan att gå på djupet av betydelsen av informationsrevolutionen. Det är lätt att ha information wants to be free som slagordet men hur konkretiseras det i poltik som rör svensk vardag. Detta har inte PP svarat på ännu.

Richard Stallman tankar som PP hämtat mycket ifrån är jag minst sagt tveksam till som samhällsmodell för ett helt land.

Richard Stallman restated the concept but without the anthropomorphization:

I believe that all generally useful information should be free. By ’free’ I am not referring to price, but rather to the freedom to copy the information and to adapt it to one’s own uses… When information is generally useful, redistributing it makes humanity wealthier no matter who is distributing and no matter who is receiving.[2]

Varje dag du rör dig i dagens Sverige lämnar du ifrån dig information. Äger jag rättigheten att vägra detta? Hur stor är den personliga informations integritets sfären för en individ.

Likadant har jag som t ex en skapare av content rätt att styra över det jag skapar och fritt ge rätten till vilka som ska få använda den till vilka han vill? Och ska staten gå in som garant för detta skydd?

Ska jag om jag var fotograf om jag vill behålla kontrollen över mina bilder vägra att visa dem på internet för att de omedelbart kopieras och används av andra.

Det finns ett annat utryck som teknik och sciencefiction entusiaster borde känna igen. TANSTAAFL. Även Libre betalas av någon.

Det är lätt för akademiska tänkare baserade i den amerikanska universitetsvärlden att fritt distribuera sina tankar. Det är deras val. Grundat i en akademisk värld i stort subventionerad av stat och företag.

Frågan är om denna idepolitiska tradition är lämpad för att styra över skolor, daghem eller  äldrevården i svenska kommuner?

 

”Piratpartiet behövs även i den lokala politiken”

Piratpartiet har visat en del av vad informationspolitik och medborgarrätt innebär genom debatterna kring FRA, Ipred och The Pirate Bay. Men informationspolitik påverkar allas vardag mer påtagligt än så. Nyligen började SJ registrera namn på alla resenärer. Kollektivtrafik har börjat installera tekniska system som kartlägger hur vi rör oss i vår vardag, år efter år. Bibliotek kräver id-handlingar för att medborgare ska få söka information. Kommunala nätverk är förhandscensurerade mot politiskt olämpliga åsikter och debattsidor. Detta är bara några exempel på avsaknad av informationspolitisk förståelse och systematisk kränkning av medborgarrätt.

Därför har Piratpartiets styrelse nu beslutat att ställa upp i kommun- och landstingsvalet nästa år, utöver riksdagsvalet.

Piratpartiet har som mål att förändra lagstiftningen på en global skala för att gynna framväxten av informationssamhället, ett samhälle som präglas av mångfald och öppenhet.

För detta krävs en informationspolitisk förståelse och helhetssyn på alla politiska nivåer. I dag finns stora brister i den förståelsen, och jag ska illustrera med några exempel.

Dagens förvaltning, rakt över alla myndigheter, verk och styrelser, kan utan förvarning stängas ner av ett utländskt företag under främmande makts kontroll. Frågan om så kallad öppen källkod och fri programvara i förvaltning och skolor framhålls ofta som en ekonomisk fråga. Långt viktigare är att vi i dag låter svarta lådor som är levererade av företag i främmande makt kontrollera svensk förvaltning, och det utan någon möjlighet till insyn från vare sig förvaltning eller medborgare. Det är inte primärt en ekonomisk fråga, utan en nationell säkerhetsfråga och en transparensfråga.

Alla datorprogram inom skola och förvaltning skall alltså bytas ut mot öppen källkod och fri programvara, så fort det är praktiskt möjligt. Att det dessutom sparar hundratals miljoner av skattemedel får ses som en bonus av att förstå informationspolitik.

Det är också i dag ett problem att medborgare inte har praktisk tillgång till offentliga handlingar på det sätt som numera anses självklart, nämligen över nätet, dygnet runt och året runt. Man förväntas ta någon form av personlig kontakt för att få handlingar levererade, utskrivna på papper. Offentlighetsprincipen har, om ordvitsen tillåts, reducerats till att vara en papperskonstruktion. Men allt offentligt ska tillhandahållas, tillgängligt för alla. Det är offentlighetsprincipens kärna. Här finns mycket att göra.

Sådana offentliga handlingar bör dessutom alltid finnas tillgängliga i maskinläsbara format, så att medborgare själva kan korsreferera information mellan myndigheter, kommuner, landsting och förvaltningar på sätt som dessa inte har tänkt på eller förutsett. Det är sådant som gör det möjligt att bygga kunskapssamhället: att vem som helst när som helst kan förädla information på oförutsedda sätt och återpublicera den så att ännu fler kan göra samma sak.

https://www.dn.se/opinion/debatt/piratpartiet-behovs-aven-i-den-lokala-politiken-1.929769

 

Media:
Piratpartiet vill in i kommuner och landsting;, Statsvetare: "Piratpartiet har större chanser i kommunalvalen";

Bloggat:

opassande, annarkia, arkelsten, | Signerat Kjellberg…, Christian Valtersson, Stenskott, Ulf Bjereld, Kent Persson (m) blo…, Stefan Tornberg och Varför inte?, Peter Andersson – med rätt att tycka…., SCHLAUG.SE, Henrik-Alexandersson…, Henrik-Alexandersson…, annarkia, opassande, annarkia, arkelsten, | Signerat Kjellberg…, Thoralf Alfsson, Bloggtidningen och free and thinking, Fascister i riksdagen och ytterligare ett borgerligt parti i vissa kommuner

4 tankar kring ”PP elitistiskt – Inte teknokratiskt

 1. Pingback: Andreas Ekström » Blog Archive » Teknokrati, igen

 2. Pingback: Arga unga män bakom Piratpartiet? | Svensson

 3. Uno Hansson

  ”Varje dag du rör dig i dagens Sverige lämnar du ifrån dig information.” Jag ser i och för sig inte detta som något problem! Problemet är ju att FRA m.fl. inte är GRATIS!!! Staten eller kommunerna borde väl självklart – helst enligt grundlagen och subsidiaritetsprincipen – inte ha någon som helst rätt eller anledning att ÖDSLA en enda krona på att rota i eller registera denna information! Enligt samma principer så bör staten inte heller kunna beorda någon annan att göra det, om det i så fall ökar någon annans kostnader.

  Svara
 4. Uno Hansson

  "Varje dag du rör dig i dagens Sverige lämnar du ifrån dig information." Jag ser i och för sig inte detta som något problem! Problemet är ju att FRA m.fl. inte är GRATIS!!! Staten eller kommunerna borde väl självklart – helst enligt grundlagen och subsidiaritetsprincipen – inte ha någon som helst rätt eller anledning att ÖDSLA en enda krona på att rota i eller registera denna information! Enligt samma principer så bör staten inte heller kunna beorda någon annan att göra det, om det i så fall ökar någon annans kostnader.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *