Självständig svensk utrikespolitik i Afghanistan

Olle Svenning skriver nedan om kriget i Afghanistan på ett klargörande sätt. Nu tror jag knappast den kommer att påverka några av de svenska politiker som är ansvariga för krigets hantering i Sverige. Varken enskilda riksdagspolitiker eller moderater och socialdemokrater kommer att ändra en svensk linje som låsts till NATO och USA:s poltik för Afghanistan.

Detta trots att som Olle Svenning skriver det handlar om en havererad strategi. Det framgår med pinsam uppenbarhet att svensk utrikes och säkerhetspolitik inte längre är helt självständig.  Istället är det beslut som fattas i Bryssel och Washington som avgör.

Personligen hade jag föredragit om svenska politiker även om vi deltar i ett samarbete med andra länder både tänkte själva och också framförde dessa åsikter inrikespolitiskt och i internationella sammanhang.

Det lönar sig sällan att vara väskbärare åt stormaktsintressen.

Den nuvarande vägen leder ner i kaos, skriver Ahmed Rashid, förmodligen den främste kännaren av Afghanistanregionen och talibanerna. Liberala imperialister har ett givet svar på denna förödande dom: Fler soldater, effektivare vapen. Ja, de vill också att soldater (PRT-modellen) ska bygga vänskapligt sinnade byar, ungefär som USA på sin tid prövade i Vietnam, utan spår av framgång. Västvärldens svar, Obamas svar och om man ska leta långt ute i periferin, Carl Bildts och Urban Ahlins svar, reduceras till: mer av samma sak. De välsignar en havererad strategi. Kriget har hittills spritt massdöd bland civila, befäst krigsherrarnas makt, både över politiken och knarkhandeln och drivit våldet och kriget in i grannländer. Bland dem Pakistan, utrustat med kärnvapen. Våldet, nöden, korruptionen, det sönderfallna rättssystemet, den isolerade marionettregeringen; alla dessa levande realiteter har stärkt talibanernas makt och deras rigida, antihumana ideologi.

Snart har västvärldens krig pågått lika länge som den sovjetiska 80-tals ockupationen. Nederlaget är redan utskrivet: västledare letar nu hyggliga talibaner att samtala med.

Olle Svenning: Finns det några snälla talibaner? | Olle Svenning | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *