Arbetslinje blev skattesänkningslinje – Någon förvånad?

– Sjuksköterskan, gymnasieläraren och metallarbetaren har nu uppemot 1 500 kronor mer kvar efter skatt varje månad än före valet 2006. Vårdbiträdet har i det närmaste en hel extra månadslön efter skatt kvar varje år.
Det är ett bra resultat – långt utom räckhåll för de flesta löneförhandlare.
GP

Observera att det är den sjuka, arbetslösa, föräldralediga och pensionären som betalat för de lite mer än 1000kr som de med 19000 i månadsinkomst fått i skattrabatt av alliansen. 

Sedan, när blev skatterabatter för vissa grupper en löneförhöjning vilket GP verkar anse?

Göteborgsposten med flera tidningar undviker sedan noga att tala om vad den totala effekten av alliansens alla skattesänkningar blev. Eller effekten för de med arbetsinkomster under 19000 i månaden.

De finns faktiskt de som tjänar 12-14000 liksom de som har betydligt högre inkomster än läkarens 50000.

48 245kr blev det i sänkt skatt till Fredrik Reinfeldt, 44 460kr till Per Schlingmann, 221 546kr till Carl Bildt, 2 191 071 kr till Per Westerberg är vad några av toppmoderaterna fått i sänkt skatt för att ta aktuella exempel.

Det räknar få in effekterna av alla skattesänkningarna. 

Finansdepartementets senast egna siffror nedan inkluderande utvidgningen eller det som kallas det tredje steget i jobb skatteavdraget. Det inkluderar förstås då inte effekterna av borttagen förmögenhets och arvskatt, den nya kommunala fastighetsavgiften eller andra avgiftshöjningar som den för a-kassan.

.https://www.regeringen.se/sb/d/10964/a/111000

Storleken på jobbskatteavdraget beror bland annat på vad man tjänar. Avdraget är konstruerat så att låg- och medelinkomsttagare får en större skattelättnad i förhållande till sin lön. För en person som har skatteinkomster över 100 000 kronor per år och betalar genomsnittlig kommunalskatt minskar skatten med knappt 8 000 till drygt 18 000 kronor per år. Beräkningarna gäller för dem som bara har arbetsinkomster.

Effekter för några olika yrkesgrupper

Yrke
Månadslön i kr
Jobbskatteavdrag kr/mån
Sänkt skatt %-andel av lön
Vårdbiträde
19 000
1 102
5,8
Metallarbetare
24 000
1 362
5,7
Sjuksköterska
27 000
1 477
5,5
Gymnasielärare
29 000
1 511
5,2
Läkare
50 000
1 511
3,0

 

Det ska löna sig att arbeta. Därför ska de bestraffas som ‘väljer’ att vara arbetslösa med i många fall halverad inkomst och en högre skatt!

 

skatt 

För pensionärernas del innebär de nu föreslagna skattesänkningarna att en ålderspensionär får runt 100kr mer i månaden.  Generöst.

Samtidigt slår vårt underbara pensionssystem till med bromsen. De pengar som de statliga AP-fonderna investerade i riskkapitalbolag gick ju upp i rök vilket gav ett underskott som pensionärerna nu får betala. 

De statliga AP-fonderna har investerat närmare 20 miljarder kronor i riskkapitalfonder och har lovat att skjuta till ytterligare 20 miljarder, visar SvD Näringslivs granskning. Krisen gör att värdet nu sjunker och fonderna tvingas redovisa rejäla förluster i boksluten.

AP-fonder har 40 miljarder i riskkapitalet | SvD

I längden tjänar alla på att det lönar sig mer att arbeta och att arbeta mer än att inte arbeta – även pensionärerna. Men skillnaden mellan skatt på lön och skatt på pension får inte bli för stor.
Det tog väl lång tid innan regeringen insåg detta. Men på kort tid har nu även pensionärernas skatter sänkts i flera steg.
Vid förra årsskiftet höjdes grundavdraget för pensionärer motsvarande en skattesänkning med 2 300 – 3 500 kronor per år. Bostadstilläggen har förbättrats. Garantipensionen har höjts. Och i går lovade Reinfeldt ytterligare 3,5 miljarder kronor i sänkt skatt för pensionärerna från årsskiftet.
Om det är tillräckligt kan diskuteras. Reinfeldts löfte handlar om en eller ett par hundralappar i månaden – allt annat lika. Men allt annat är inte lika.
Den internationella krisen har slagit hårt mot tillväxten i svensk ekonomi och därmed mot pensionerna – som styrs av den ekonomiska utvecklingen.
För några pensionärer kan det därför bli minus i plånboken trots skattesänkningarna. Detta på grund av den så kallade "bromsen" i pensionssystemet som skall garantera att pengarna räcker.

Ledare 16/9: Lite bättre för pensionärer – Ledare – Göteborgs-Posten

4 tankar kring ”Arbetslinje blev skattesänkningslinje – Någon förvånad?

 1. Barbro Hartvig

  He,he
  Kan det vara så att enkel krämarpolitik betyder att vissa politiker och ekonomer TROR att får bara människor några ören mer i plånboken kommer pengarna att cirkulera och ”sätta fart på hjulen dvs arbetsmarknaden?
  Det är också dum och lättsinnig krämarpolitik när man ger lika stort kommunbidrag per kapita till Vellinge som Årjäng. Att prioritera ÄR svårt men konstigt nog klarar ”nästan varenda kärring i landet” av att prioritera i sin egen hushållsekonomi. Den förmågan räknar inte hrr Calmfors och Borg med och därför fungerar inte deras krämarpolitik.

  Svara
 2. Barbro Hartvig

  He,he

  Kan det vara så att enkel krämarpolitik betyder att vissa politiker och ekonomer TROR att får bara människor några ören mer i plånboken kommer pengarna att cirkulera och "sätta fart på hjulen dvs arbetsmarknaden?

  Det är också dum och lättsinnig krämarpolitik när man ger lika stort kommunbidrag per kapita till Vellinge som Årjäng. Att prioritera ÄR svårt men konstigt nog klarar "nästan varenda kärring i landet" av att prioritera i sin egen hushållsekonomi. Den förmågan räknar inte hrr Calmfors och Borg med och därför fungerar inte deras krämarpolitik.

  Svara
 3. Bertil

  Jag tycker dina uppgifter är svåra att förstå , Men det är inte bara dina uppgifter som är svåra att förstå, Hela regeringens politik är svår förstå.
  Hur ska en politiker kunna hå¨lla ett tal och förklara dessa oröättvisor som skett via skatt.

  löntagare som har sin skatt, garatipensionärern som får sin skatt ( sänktes igår med 1000-1200kr/år ) en arbetslös med sin skatt sin ersättningsnivå som varierar beroende på tid av arbetslöshet. sjuka som har sin nivå både i ersättning och skatt.

  Hela alltihop av märkliga skatteformuleringar har bara ett syfte, ’Maud sa ”nu är det dags för rika bli rikare” och det är endast det som är syftet.
  Om jobb skapas eller inte spelar ingen roll, det är pengarna för överklassen man vill gé mera till.

  Denna alliansenstruntar fullkomligt om folk jobbar,. och kjobbar de ska de ha så lite som möjligt.

  Svara
 4. Bertil

  Jag tycker dina uppgifter är svåra att förstå , Men det är inte bara dina uppgifter som är svåra att förstå, Hela regeringens politik är svår förstå.

  Hur ska en politiker kunna hå¨lla ett tal och förklara dessa oröättvisor som skett via skatt.

  löntagare som har sin skatt, garatipensionärern som får sin skatt ( sänktes igår med 1000-1200kr/år ) en arbetslös med sin skatt sin ersättningsnivå som varierar beroende på tid av arbetslöshet. sjuka som har sin nivå både i ersättning och skatt.

  Hela alltihop av märkliga skatteformuleringar har bara ett syfte, 'Maud sa "nu är det dags för rika bli rikare" och det är endast det som är syftet.

  Om jobb skapas eller inte spelar ingen roll, det är pengarna för överklassen man vill gé mera till.

  Denna alliansenstruntar fullkomligt om folk jobbar,. och kjobbar de ska de ha så lite som möjligt.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *