Det verkningslösa jobbskatteavdraget

Det är viss komik i att Göteborgs Postens ledare i en mening lyckas kritisera Lundby-Wedin för något de själva säger ingen kan ha någon välgrundad åsikt om.

Svenska folkets uppfattning om jobbskatteavdraget är dock klar som rapport inslaget nedan visar. Gud vad pinsamt kunde även gälla för något som  den moderat ledda alliansen kallat kärnan i sin politik.

 

Exakt hur lönsamt och hur många fler är omöjligt att veta. Men att jobbskatteavdraget skulle vara verkningslöst är ett i motsvarande mån orimligt påstående.

Citat som det ovanstående skulle varit än mer komiska om det inte handlade om ett jobbskatteavdrag där socialförsäkringarna plundras för att alliansens ska kunna genomför skattesänkningar medan sjuka och arbetslösa slängs ut att leva under existensminimum.

Notera förövrigt att borgerlig arbetsmarknadspolitik handlar om lägre löner och sänkta skatter. Inget annat.

Jobbskatteavdraget är verkningslöst, skrev LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i Aftonbladet den fjärde februari. Omdömet gällde jobbskatteavdragets effekt på arbetslösheten, vilket LO:s ordförande lika lite som någon annan kan ha någon välgrundad bestämd uppfattning om.

Det är ett rimligt antagande att fler arbetar om det blir lönsammare att arbeta. På samma sätt är det ett rimligt antagande att fler får arbete om det blir billigare att anställa. Exakt hur lönsamt och hur många fler är omöjligt att veta. Men att jobbskatteavdraget skulle vara verkningslöst är ett i motsvarande mån orimligt påstående.

Däremot kan Wanja Lundby-Wedin vara alldeles tvärsäker på att jobbskatteavdraget i hög grad gynnar hennes medlemmar – på samma sätt som löneökningar gör det. Mer pengar i plånboken. Detta faktum väljer LO:s ordförande dock att förtiga.

Men hon behöver inte sväva i ovisshet. På webbsajten www.jobbskatteavdrag.se är det enkelt att räkna ut hur mycket den egna lönen har ökat sedan alliansregeringen tog över från Socialdemokraterna i september 2006.

Gillar inte LO höjda löner? – Ledare – www.gp.se

2 tankar kring ”Det verkningslösa jobbskatteavdraget

  1. Tina

    Jobbskatteavdraget märks för mig i varje fall. Jag tackar Borg för att jag fått en månadslön mer som sjuksköterska jämfört med 2006. Det är mycket mer än vad Wanja L-W någonsin har åstadkommit./Tina

    Svara
  2. Tina

    Jobbskatteavdraget märks för mig i varje fall. Jag tackar Borg för att jag fått en månadslön mer som sjuksköterska jämfört med 2006. Det är mycket mer än vad Wanja L-W någonsin har åstadkommit./Tina

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *