Anders Borg prisar socialdemokraternas hantering av statsfinanserna och utlovar höjda skatter

Det är alltid trevligt när moderater erkänner att  grunden till de goda svenska statsfinanserna Anders Borg haft att sköta lades under de socialdemokratiska Persson regeringarna.

Och att borgerliga liksom övriga väljare får besked från den moderatledda alliansens finansminister att även moderaterna kommer att höja vissa skatter under nästa mandatperiod om de får sitta kvar.

Skillnaderna blir ju då på vem eller vilka eventuella skatter höjs.

borg
Beskeden gavs under
ett anförande på Handelshögskolan i Göteborg. Under anförandet erkände Borg att grunden till Sveriges goda statsfinanser ändå lades under Göran Perssons regeringstid, efter en fråga från Vänsterpartiets tidigare talesman i ekonomiska frågor, Johan Lönnroth.
"Det är klart att Göran Perssons historiska insats är monumentalt betydelsefull för Sverige. Vi kan ha haft olika synpunkter på hur man borde sanerat vår ekonomi. Men den sanering de gjorde är oerhört viktig för att vi har en god ordning i vår ekonomi."
Höjda skatter är avgörande för att behålla en stabil ekonomi i framtiden, framhöll Borg. Och att ett normalt skattetryck för Sverige bör ligga på 35-45 procent av BNP.
Försöker du ändra er image, Moderaterna ska väl stå för sänkta skatter?
"Nej, det tycker jag inte. När ekonomin så tillåter ska man naturligtvis sänka skatter. Det gör den inte i dag."
De stora överskott många kommuner uppvisar för 2009, några på flera hundra miljoner kronor, ska inte heller användas till att sänka skatten på kort sikt, anser Anders Borg.

https://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2010\02\19\371187&sectionid=Ettan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *