Övertid motsvarande 115000 heltidsjobb under 2010

Att svenskarna jobbar övertid är kanske inget nytt men att det motsvarar 115000 heltidsjobb är nytt för mig. Men en ganska logisk förklaring till hur speciellt industrin kan öka sin produktion utan att anställa efter den senaste ekonomiska krisen. Självklart hjälper det också företagen att öka sina vinster intressant nog med hjälp av en med företaget lojal arbetskraft.

Övertiden hjälper förstås också till att hålla uppe en arbetslöshet som ser ut att permanentas på nivåer som ligger långt över det moderaterna 2006 kallade massarbetslöshet. Tillsammans med den arbetslinje som låser in allt fler arbetslösa i förvaring på åtgärder utan väg till arbete.

 

En av fem sysselsatta jobbar över under en vanlig arbetsvecka. Detta kan jämföras med för tio år sedan, då endast var tionde svensk jobbade över. Detta enligt en SCB-undersökning utförd på uppdrag av Du&jobbet.

Under 2010 jobbade svenskarna över med 4,6 miljoner timmar per vecka. Det motsvarar 115 000 heltidsjobb.

Bland de 45 yrkesgrupper som ingår i Du&jobbets undersökning så är det chefer som jobbar allra mest. På allra högsta chefsnivå jobbar fyra av tio över.

Ökningen av övertid är störst i industrin. Vid en jämförelse mellan 2009 och 2010 så ökar övertiden mest för maskinoperatörer, plus 9,5 procentenheter, montörer, plus 7,2 och gjutare, svetsare, plåtslagare, plus 4,3, enligt Du&jobbet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *