M sparar med 30 miljarder i överskott 2012

 

Konjunkturinstitutet i sin rapport till finansutskottet ger en intressant bild av svensk ekonomi. KI räknar med att den moderata regeringen kommer att ha 30 miljarders utrymme i ekonomin för ökade utgifter eller skattesänkningar 2012 och ändå visa ett totalt överskott för 2011-13 i statsfinanserna.. Trots global ekonomisk kris och svagare tillväxt.

Sverige har starka statsfinanser och även med nuvarande svagare till-växtprognos beräknas de offentliga finanserna visa ett litet överskott 2011-2013. Beräkningen förutsätter, liksom i juniprognosen, att regeringen beslutar om ofinansierade utgiftsökningar eller inkomstminskningar på sammanlagt 30 miljarder kronor 2012.

KI-Rapporten som PDF

Är det möjligen ett bekvämt svepskäl att tala om kris från moderaterna för att undvika hantera en parlamentarisk situation där de inte har ett regeringsunderlag för sin politik. En politik där jobbskatteavdraget är grundbulten.

Oavsett kan pensionärer eller andra glömma skattesänkningar från moderaterna när Anders Borg i stället samlar pengarna i överskott.

Med tanke på riksbankens idiotiska räntehöjningar samtidigt som Sverige var på väg in i en global lågkonjunktur vore det kanske en tanke att moderat regeringen istället stimulerade inhemskt i Sverige innan det är försent.

Efter gårdagens pressträff vet vi mer om vad som inte kommer att finnas i regeringens budget för 2012. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg framträdde visserligen under moderat partiflagg snarare än under gemensamt alliansbanér, men när M vill skjuta jobbskatteavdrag på framtiden får de sin vilja igenom.

Att döma av de första reaktionerna lär det inte heller bli några familjegräl på Harpsund om senarelagda skattesänkningar för pensionärer och statsskattebetalare. Att framstå som statsfinansiellt lättsinnig i svensk 2010-talspolitik är lika förödande för framtoningen som att vara lättfotad i en viktoriansk roman.

Allvarsamheten kan kännas tungsint men är en välkommen kontrast till gångna tiders underskottsanda. Den som är satt i för stor skuld är verkligen icke fri.

Vad ska nu göras för fler privata jobb? | Ledarsidan | SvD

 

Dubbelmoral från alliansen, Behöver svenska regeringen höja eller sänka skatterna för att skapa fler jobb?, AAA…som i AAAnsvar, AAAlliansen och AAAnders Borg…, Har regeringen blivit förståndig eller fegar den ur?, Äntligen fri från jobbskatteavdraget!, agens blogglästips – om hur vardagen för en fas 3:are de facto är…, Ännu en dag och solen går upp…, Tepåsehögern mot restenVissa talar om nya skatter, i Sverige finns ansvarstagande

1 tanke kring ”M sparar med 30 miljarder i överskott 2012

  1. Barbro Hartvig

    Borg har stora likheter med Joakim von Anka. Han vet inte vad han ska göra av alla pengar han förfogar över.

    PJ Anders Linder skrev i sin ledare: "inkomstskattesänkningar… är strukturellt sunda"
    Så tänker "marknadsfundamentalistiska" moderater – som inte har förstånd nog att uppskatta den gemensamma sektorn. Jag är så trött på ett samhälle som håller på att omvandlas för att i första hand tillfredsställa herrgårdsägare som Björn Rosengren. Man borde kunna ha valfrihet och därmed konkurrens INOM den gemensamma sektorn och därmed förhindra den moderata rovdriften som nu sker där…eller?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *