Meddelande till socialdemokrati ledningen – Det räcker nu..rensa ut senilitetsledningen…

Låt mig göra en sak klar – socialdemokratins kris varken börjar eller slutat med Håkan Juholt.. Att sparka Håkan Juholt som partiledare nu vore är ungefär lika dumt som när Mona Sahlins idiotiska avgång lämnade socialdemokratin i total kris.

Bra ledare flyr inte när det blir tufft. Håkan Juholt sitter kvar till den partikongress han är vald till 2013

Håkan Juholts  arbete nummer 1 är och ska vara leda omvandlingen av socialdemokratin till ett modernt proegressivt parti och ta den ideologiska diskussionen med Fredrik Reinfeldt som vems framtidsvision av Sverige är den bästa. 

Ska några sparkas är det Vu, partistyrelse och riksdagsgrupp vars främsta merit verkar vara senilitetsprincipen eller hur länge och troget man tjänat partiet.Eller den maktgrupp man är lojalt mot. Där man lägger med tid på att bekämpa varandra och klamra sig fast vid den egna makten än att faktiskt representera de gräsröttern man är valda av.  

Det räcker nu med skitsnack, inkompetens, svågerpolitik och maktkamp mellan fraktioner och maktblock. Och med en riksdagsgrupp och partistyrelse som mest tjänat som transportkompani sedan Göran Perssons tid för den politik regeringskansliet ville ha genomförd. 

Socialdemokratin sitter i opposition utanför regeringsmakten på god väg att skicka sig själva ut i en lång ökenvandring. 

Håkan Juholt är varken symbolen eller avgörande för framtiden. Det är istället att de socialdemokrater som sitter med förtroendeuppdrag i kommuner,landsting, riksdag eller som ombudsmän. Vad har ni gjort för att förändra och förnya idag?

Håkan Juholt ser jag som sagt inte som det stora problemet. Det stora problemet är det makthavarklump som suttit de senaste 10, 15, 20 åren och administrerat den socialdemokratiska nedgång både för politik och partiorganisation som ledde till Fredrik Reinfeldts moderater som det statsbärande partiet.. 

hbt-sossen.blogspot.com/2012/01/det-racker-nu.html

Sluta prata person och börja prata politik. Sluta skriv om Håkan Juholt! Det är politiken som är det viktiga – inte personerna… et cetera, et cetera. Så låter det från många av mina partivänner just nu. Då vill jag först och främst säga att det är jävligt svårt att tala politik, när vi har personer (läs företrädare) som gör det omöjligt för mig att prata om just politik. Ja, jag anser också att politiken är det viktiga, men det går inte, år 2012, att skilja helt på person och politik. Vi kan ha en superbra politik, men om våra företrädare inte kan föra ut den – what’s the point?

Kvinnan, som igår skrev ”jag är fortfarande stolt”, är anställd av partiet. Det är hennes jobb att försvara och försöka förklara. Om hon skrev på twitter: Vad håller Juholt på med?!, ja då får hon nog se sig om efter ett annat jobb. Tjänstemän, rikdagsledamöter, ombudsmän, heltidspolitiker – många är oroliga nu. Många är frustrerade. Dock visar de inte det utåt. Så här beskrev Jonas Bergström det igår:

I riksdagen sitter 112 ledamöter från S som alla önskar de kunde ringa 112 och be dem lösa partiets problem. De tjänar alla 57 000 kronor i månaden och är talespersoner i alla möjliga olika frågor. Ändå är de tysta. Alla verkar rädda för att säga något, för tänk om de säger fel? Alla sitter de och väntar på att Håkan Juholt ska skärpa sig.

Bergströms slutkläm är också väl värd att återge: Mitt i Socialdemokratins kris ska vi visa att det finns en rörelse i rörelsen. Vi är den rörelsen.

4 tankar kring ”Meddelande till socialdemokrati ledningen – Det räcker nu..rensa ut senilitetsledningen…

 1. Tösen

  Det kanske är så att media skriver så mycket om Juholt och socialdemokratin pga att socialdemokraterna tidigare var det största partiet innan Mona Sahlin tillträdde och Juholt tog partiledarposten och som nu nere på bottenrekord. Men frågan är då om väljarna sviker socialdemokraterna pga mediadrevet eller handlar det om skatten???

  Svara
 2. Anders Nilsson

  ”Varsågod och skölj, Juholt. Nästa!” är ju knappast någon lösning, du pekar på vu´s anvar och det är otvetydigt. Men även partistyrelelsen och förtroenderådet liksom den underdånigt jublande kongressen bär ansvaret. Partiledaren och hans VU är på något sätt varandras upphov och ättlingar. Det är det som gör krisen så genomgripande i partiet. Lika lite som ett ett VU som säger upp sig löser krisen, gör en avgående partiledare det. Men likafullt måste allihopa ställas till svars, de bär alla ett ansvar som de har fått från medlemmarna och de har alla tjänat bara med pengar på det här förtroendet. Vi kan inte ansvarsbefria partiledaren, därtill har han gjort för många övertramp, det är svårt att säga om själva blundern eller de taffliga försöken att smita undan efteråt är värst, men ansvaret för detta har han. Ansvaret för att vi en fungrande politkk  faller på VU, popcorn-maskinen står på deras bord.

  Svara
 3. Peter Strobl

  Du har rätt och du har fel. Socialdemokratins kris har börjat för länge länge sedan. De fossiliserade strukturerna är ett min n från förr och den fokrörelse som en gång var är inte längre. Att sparka rikksdagsgrupp låter sig inte så enkelt göras, eller hur? Att VU och delar av partistyrelsen bör bytas ut, anser jag också
  Jag gör en annan analys av Håkan Juholts roll. Jag anser inte att han är tuff, jag anser att det är andra bevekelsegrunder som står tt finna hos honom. Att han inte avgår frivilligt, vilket jag anser han bör göra, har mer att göra med den självuppfattning han har och i den verklighetsgrund ahn befinner sig i. Jag skulle ur ett ledarperspektiv säga att Juholt är svag. En stark ledare lyckas entusiasmera sina närmaste, lyckas strukturera ett arbete så det snabbt ger synliga resultat och framförallt undviker att sätta foten i klaveret. Ledarskap handlar till mångt och mycket om fingertoppskänsla. Förutom att Juholt har en del personliga egenskaper som jag inte vill se hos en ledare, överhuvudtaget.
  Svåra beslut kräver mod. I alla ledningar i alla organisationer. Mot är att BÅDE byta ut Juholt och VU och delar av partistyrelsen. Att det finns delar av partiföreträdare som inte lyfter ett finger för förnyelse det är ett faktum.
  Men analysen kräver också att se saker för vad dom är. Och JUholt ÄR en del a problemet. Det är inte med glädje jag konstaterar det. Men konsekvenserna blir än större om man blundar för sanningen.
  Mvh
  Peter
   

  Svara
 4. anders s

  …jo men Juholt slänger ur sig saker, så man verkligen börjar undra….vet han inte ens när SD blev invald i Riksdagen..?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *