Delat VU om Håkan Juholts avgång kallade in Per Nuder för att förmå Håkan Juholt avgå frivillig?

Om Aftonbladets uppgifter stämmer verkar den socialdemokratiska VU-ledningen ha gått från att hantera en mycket dålig situation till att delar av VU-själva orsakade den allvarligaste situationen inom socialdemokratin sedan partisplitringen 1917.

Socialdemokratins verkar gå mot ett läge där partiet stårt utan partiledare, fungerade partiledning, partiprogram, partiorganisation och öppen strid mellan distrikt.Till det kommer vad som ser att bli ett djupt sår mellan medlemmar för och emot Håkan Juholt och sättet som han troligen får gå.

Stämmer uppgifterna i media lämnar Håkan Juholt  posten som partiordförande stående ensam inför media klocka n 15 på Köpcentrat Flanaden i Oskarshamn. En symbolik som i sig säger mycket om läget för Håkan Juholt inom socialdemokratin. Som en s-källa säger i Aftonbladet –  Det är skönare för honom att vara på hemmaplan bland de som backat upp honom mest..

Handlar det inte om en avgång står socaldemokraterna med en partiledning och VU varav hälften vill sparka sin partiledare.Den är förstås en omöjlig situationen

Att det var just mälardistrikten och gotland inom socialdemokratin med Västmanlands partidistrikt i spetsen som gick ut i öppen revolt mot Håkan Juholt var kanske en tillfällighet även om västmanland ordförande Sven-Erik Österberg också var en kandidaten till att bli partiledare med  Mikael Damberg annan stark kandidat: Eller att Skånedistriktet som lanserade Håkan Juholt ocksås var hans främsta försvarare inom det verkställande utskottet. 

Oavsett är sprickan och ledningskrisen inom det verkställande utskottet total om de verkligen som aftonbladet säger nedan kallade in Per Nuder för att övertala Håkan Juholt att avgå. Eller avser att placera Pär Nuder som någon slags överrock till Håkan Juholt.

Det som var en mindre kris blev en total kris tack vare VUs hantering av en fråga som de borde kunnat lösa direkt. Och gå vidare mot att diskutera politiska strategier.

Intrycket jag får efter att i två dagar följt mediabevakningen är att det handlade om ett totalt handlingsförlamat VU med så djupa konflikter att de trevar sig fram vad de ska göra nu.

 

En ny dag för socialdemokratinÄr verkligen Juholt orsaken till problemen i S?,

Ingen nåd av Nuder | Nyheter | Aftonbladet

När läget var som värst kallades den tidigare finansministern Pär Nuder in till VU-mötet.

I en och en halv timme satt han ensam med Håkan Juholt.

Enligt Aftonbladets källor var hans uppdrag att få partiledaren att avgå frivilligt.

När Håkan Juholt lämnade Socialdemokraternas partihögkvarter sent i förrgår kväll var han fortfarande osäker på sin politiska framtid. Enligt Aftonbladets källor hade VU-ledamöterna Sven-Erik Österberg och Elvy Söderström, med stöd av sina distrikt, slagit fast att han måste avgå. Men Heléne Fritzon från Skåne kämpade stenhårt för att han skulle få sitta kvar.

Försökte stärka laget

Övriga ledamöter hade inte satt ner foten.

– Håkan hade inte riktigt gett upp då. Flera ledamöter hade ännu inte uttalat var de stod, säger en källa till Aftonbladet.

Under de senaste veckorna har Juholt arbetat med att stärka sitt lag. Bland annat har Urban Ahlin utsetts till gruppsekreterare. Tanken var att Juholts vapendragare Ahlin också skulle väljas till biträdande partisekreterare i går. Men så blev det inte.

Håkan Juholt själv ville fortsätta kämpa. Att tvingas bort efter så kort tid som partiledare var mardrömslikt.

Därför klamrade han sig fast vid de distrikt som öppet deklarerade sitt stöd för honom, enligt Aftonbladets källor. Håkan Juholt slog upprepade gånger fast att han är omtyckt ute i landet, inte minst efter ”Förlåt mig-turnén”. Enligt hans egna beräkningar skulle han få stöd av en majoritet av ombuden på en kongress.

Offentlig avrättning

Att fälla honom i det läget skulle likna en offentlig avrättning och leda till total splittring i partiet. Det var ledamöterna i VU smärtsamt medvetna om.

Då kallades Pär Nuder in, en person som Håkan Juholt respekterar och som han ville se som Mona Sahlins efterträdare.

Enligt uppgift till Aftonbladet var den tidigare finansministern inkallad för att övertyga Håkan Juholt att han skulle avgå frivilligt.

I en och en halv timme satt han tillsammans med Juholt. Enligt S-källor handlade det om att få partiledaren att inse att loppet är kört. Det skulle även avvärja den mest akuta sprickan i partiet.

– Om partiordföranden själv kommit fram till att han måste avgå för partiets bästa är det ingen som ifrågasätter det. Då accepteras avgången, säger en initierad S-källa.

1 tanke kring ”Delat VU om Håkan Juholts avgång kallade in Per Nuder för att förmå Håkan Juholt avgå frivillig?

  1. Eva

    Har man följt vad som verkligen sägs och vad medier sedan förvränger och hittar på, så går det inte att lita på Bonniers medier sedan valet 2006.

    Eftersom Håkan Juholt är för ett fritt Palestina, så går Israel-vänlige Bonniers ut med drev på honom.

    Inte en rad står rätt i dagens moderat-medier, som styr nyheterna (lögnerna) med 86% i landet

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *