Göteborgsstalinism, högertokar och Etiopiensvenskarna

Det är alltid intressant lära sig nya ord eller begrepp. Göteborgsstalinism något nytt för mig. Men ungefär lika relevant som bilden av den ciggarrökande feta kapitalisten.

Undrar dock vad journalisters eventuella politiska åsikter eller handlingar har att göra med om de fängslas för att vilja granska en dikaturs behandling av den egna befolkningen eller utsätts för skenavrättningar. Eller eventuella åsikter om regeringen reinfeldt har att göra med deras fängslande. 

Det är väl tur att det finns möjlighet till skitsnack både till höger eller vänster.  

 

Lägg ner skitsnacket om Johan och Martin | Anders Lindberg | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

”Två marxister som avskyr regeringen Reinfeldt är på väg hem …”

Så beskrev den moderata riksdags­ledamoten Maria Abrahamsson Johan Persson och Martin Schibbye på sin blogg. Poängen var att hon som ”borgerligt sinnad” storsint nog ändå berömde deras mod.

På pressträffen i går kommenterade ­Johan Persson ironiskt hennes blogg­inlägg med att han är glad att vara i ett land där hon får skriva vad hon vill.

Det som väckt Maria Abrahamssons vrede är troligen att Martin Schibbye tillhört en radikal vänstergrupp.

Fler högertokar hakar på

En liknande retorik har krönikören ­Johan Hakelius ägnat sig åt. I Affärs­världen skrev han ett karaktärsmord på Martin Schibbye och hans ”göteborgs­stalinism”. Att Schibbye och Persson greps i Etiopien kallade han ”gudomlig rätt­visa”.

Den konservativa tidningen Axess har argumenterat på ett liknande sätt, liksom diverse högertokar på nätet.

Diskussionen om deras eventuella ­politiska tillhörighet är ett bisarrt sidospår i debatten. Vad har det med någonting alls att göra?

I veckans ”Debatt” i SVT drev Centerpartiets kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna, på fullt allvar tesen att Johan ­Persson och Martin Schibbye i princip får skylla sig själva som blev gripna, eftersom journalister inte ska ha någon ”gräddfil”.

Han pratade i stället om vikten av att respektera diktaturens lagar och seder.

2 tankar kring ”Göteborgsstalinism, högertokar och Etiopiensvenskarna

 1. G W

  Apropå följa diktaturens lagar: skall Sverige föra krig mot
  länder som vi inte anser demokratiska? Skall vi bryta de
  diplomatiska förbindelserna med sådana stater? Har Cuba
  varit demokratiskt sedan 1959?

  Svara
 2. Bo Grahn

  Det finns en självklar koppling eftersom journalisterna som nu är hemma tillhör yttersta vänstern och i deras idealländer finns det knappast just den yttrandefrihet som de nu värderar så högt. Det är en 100 %-ig dubbelmoral som deras kollegor nu undviker att fråga dom om.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *