GöteborgsPosten-ledare – Fas3 personer arbetshandikappade och oanställningsbara

Jag ser en otäck trend i att de talepunkter som nu sprids från diverse alliansregeringsföreträdare och på borgerliga ledarsidor är att om du är i FAS3 får du i stort skylla dig själv som ett misslyckande på svensk arbetsmarknad. Och att FAS3 personer är i stort helt oanställningsbara vilket förstås friskriver alliansregering från allt ansvar för en arbetslinjen utan arbete som skapar passivierade bidragstagare satta att förvaras som statliga arbetskraftsreserv. 
Var avsikten med Fredrik Reinfeldts arbetslinjen all fler utfattiga bidragstagare har man lyckats.

Tycker alliansregeringen eller GP verkligen ’förvaring’ modell Fas3 är något bra? 

Tonen är i alla fall ganska föraktfull när de tycks mena FAS3 personer är oanställningsbara oavett subventioner eller utbildning.. I en mening för att i nästa prata om hur fas3 personer ska sysselsättas eller utbildas.

Fast då förstås inte med relavanta utbildningar eller yrkespraktik för det är FAS3 personer inte kvalificerade til..     

För dem som blir kvar i Fas 3 skall sysselsättningen vara meningsfull. Så är det inte alltid. Det kan bli bättre genom att vidga vad som är tillåten sysselsättning och tillåtna studier.

 

PS. Talepunkterna som lär upprepas är.. 

Fas3 personer är  – över 50/äldre – har något arbetshandikap – har för låg utbildning – är invandrare – ha varit arbetslösa för länge och så vidare..

 

Svårt avveckla Fas 3 – Ledare – www.gp.se

Socialdemokraterna vill ersätta Fas 3 i arbetslöshetsförsäkringen med ”riktiga” jobb och reguljär utbildning. Det är ett verklighetsfrämmande förslag. Många långtidsarbetslösa i Fas 3 är inte anställningsbara oavsett lönesubvention eller utbildning.

Cirka 30 000 arbetslösa sysselsätts i Fas 3. Vägen dit är lång. Efter 300 dagar med a-kassa får den som fortfarande är arbetslös 150 dagar i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas 1 med förstärkt hjälp från arbetsförmedlingen. Därefter följer Fas 2 som omfattar 300 dagar med praktik och arbetsträning. Sammanlagt krävs det två och ett halvt års arbetslöshet för att bli placerad i Fas 3.


Arbetsgivare som inte anställer en arbetshandikappad 60-åring med 85 procent av lönen i subventioner gör det knappast för att subventionen höjs till 100 procent. Orsaken är att de flesta arbetsplatser är så slimmade att de inte klarar medarbetare som kan bli grus i maskineriet.

5 tankar kring ”GöteborgsPosten-ledare – Fas3 personer arbetshandikappade och oanställningsbara

 1. Evy Karlsson

  Det skrevs en bok för länge sen om varför allt fler inte platsade i arbetslivet utan ställdes utanför med sjukersättning och det var just de slimmade organisationerna (kommer inte ihåg vad den heter). Alla måste prestera 110% jämt. Annars väntar passivitet av arbetsgivaren och uppsägning.Vi kan alltså inte räkna med så mycket draghjälp från privata näringslivet (och kanske inte från SKL heller). Alltså kommer det behövas en hel del kulor för att anställa direkt eller indirekt. Och jag vill också tillbaka till ett samhälle som tillåter oss att krisa i äktenskapet, bli sjuka i cancer, oroa oss över tonårsbarn på glid, byta jobb mm och i perioder prestera mindre. Mer krav på arbetsgivare, af och FK för snabb rehabilitering/hjälp. Och ta bort dessa förbenade coacher!

  Svara
 2. Per Stenquist

  Det är dags att kavla upp skjortärmarna och ta krafttag, inga halvmesyrer duger.
  Arbetet som ligger framför en ny regering, utan alliansens medlemmar, kommer att vara långvarigt och krävande men om vi vill ha ett samhälle som är värdigt så är det ett måste.
  Ingen ska tro att en uppsträckning av Sveriges möjligheter att ge en trygg tillvaro för medborgarna kommer lätt, det kommer att svida rejält i både armar, ryggar och plånböcker innan vi kommit dit. Men viktigast av allt är att inte nedslås av motluten på vägen utan oförtrutet sträva vidare mot målet, det måste gå att bibehålla en omsorg och ett utbildningsväsende som tillåter att man inte alltid är perfekt och bäst i världen i alla avseenden för att få delta i samhällslivet. En blåslampa i arslet på de styrande måste målsättningen vara och att hålla den vid liv och rätt riktad är befolkningens uppgift. Låt oss tillsammans elda på och sikta noggrant.

  Svara
 3. Lena Meigård

  Lars J Eriksson i Skånska Dagbladet den 28/9:

  ”Det finns en stor och tyvärr växande grupp på arbetsmarknaden som har svårt att klara sig i konkurrensen om jobben. De är ofta dåligt utbildade och har ibland också sociala och personliga problem som gör att de inte orkar vara högpresterande.”

  Man möter oftare och oftare ett oerhört förakt för arbetslösa. Jag tror inte att sociala och personliga problem är vanligare hos arbetslösa än hos de som har arbete.

  Svara
  1. Tina

   Ja, föraktet man möts av är tydlig och fruktansvärt nedbrytande. Jag är i fas 3 inom Svenska kyrkan och har aldrig haft psykiska besvär tidigare i mitt liv, men kommer att få om jag inte tar mig ur detta illa kvickt.

   Svara
 4. AM

  Bra skrivet av dig, det är tydlig propaganda av Alliansen, bra du lyfter detta. Denna indoktrinering i media av politikerna gör det också svårare för oss Fas 3-are att få ett jobb. Hoppas att de blir nån slags ”tribunal”. Vi måste få upprättelse!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *