Peak partners lägger ner verksamhet hellre än betala schysta löner?

Att peak partners via sitt dotterbolag Focus CRS AB vägrar teckna kollektivavtal,  betala löner som anställda kan leva på eller de försäkringar som majoriteten av svenska bolag betalar för sina anställda eller tillåta de anställda att arbeta fackligt på arbetsplatsen verkar tyvär vara en del av en trend på svensk arbetsmarknad. Både arbetsvilkor och löner trycks neråt tack vare både den staliga arbetsmarknadspolitik allians regeringen valt och en arbetslöshet speciellt för långtidsarbetslösa som bara växer.

Att peak partners och deras dotterbolar också fått statligt etablieringsstöd och kan man gissa olika former av bidrag via skattepengar för att anställa gör bara saken sämre.   

Företag som pressar ner löner och arbetsvilkor för anställda hade också gjort mig förbannad som företagare genom att de snedvrider konkurrensen och marknaden. 

Att Focus CRS företagside är att etablera kundrelationer som man vill vårda och utveckla för mig att undra över hur en företagsledning tänker som riskera enorm badwill i både socialmedier och traditionella medier hellre än att betala hyfsade löner. 

Vilken kund har förtroende för ett företag som utnyttjar eller behandlar sina anställda dåligt? 

 

Peak Partners och Saltsjöbadsandan | Mitt i steget, Johan Westerholms blogg

Finansbolaget Peak partners, med huvudkontor i centrala Stockholm, har vägrat att teckna kollektivavtal med fackförbundet Unionen för det telemarketingföretag som man driver i Fränsta i Västernorrlands län.
Telemarketingföretaget Focus CRS har bara en uppdragsgivare (Peak partners) och erbjuder villkor som är väsentligt sämre än kollektivavtalets. De anställda på Focus CRS kräver sedan en tid tillbaka avtalsenliga löner och arbetsvillkor. Villkor som företagets ledning förvägrar dem. Det är inget nytt fenomen med urusla villkor i telemarketingbranschen och konsekvenserna känner vi alltför väl till. Fortsatt press nedåt på löner och arbetsvillkor innebär risk för social dumpning och snedvriden konkurrens gentemot de företag som gör rätt för sig.
Idag får de anställda på Peak partners en timlön som motsvarar drygt 13 000 kronor brutto i månaden. De saknar fullvärdigt försäkringsskydd, får ingen övertidsersättning och heller ingen ersättning för arbete på obekväm arbetstid rapporterar LO-bloggen.

Inte sällan hörs från arbetsgivarparterna, kanske främst Almega och Svenskt Näringsliv, att krav på rimliga löner är ett ständigt hot mot i praktiken allt från världens elände. Som, om vi får tro retoriken, spänner från missväxt till världskrig. Den generation som fortfarande kommer ihåg andan i Saltsjöbadsavtalet, en anda av samförstånd och gemensamt ansvarstagande för samhällsbygget Sverige, tycks allt mer hamna i historiens skräpkammare. Peak Partners är ett mycket tydligt exempel på detta. Hur kortsiktighet och snabba cash premieras före långsiktigt företagande. Ur en ekonomisk synvinkel helt bisarrt då långsiktighet givit ägare mer tillbaka av investerat kapital än den day-trading med personal vi ser idag.

Röda BergetUnionenMartin MobergPeter Högberg, LTB, Rasmus Lenefors,

Läs mer: https://mitt-i-steget.blogspot.com/2013/04/peak-partners-och-saltsjobadsandan.html#ixzz2QGfpyxnG

 

Resumé: Bolagets svar – lägger ned callcenterverksamheten

Moderbolaget Peak Partners, som använder Focus CRS för att få till stånd kundmöten, valde först att lägga ut en pressrelease om att callcenterverksamheten i Fränsta läggs ned.

Unionens pressansvarige Johan Ulvenlöv tog dock lätt på hotet:
”För det tredje litar vi inte på det här pressmeddelandet. Det är hot som har framförts tidigare.”, sade han till Resumé tidigare idag.

Resumé kan nu berätta att det inte dröjde länge idag förrän bolaget lämnade in en formell framställan till Unionens regionalkontor i Sundsvall om att lägga ned Focus CRS.

Unionens konfliktgeneral Bosse Hallberg är lite tagen på sängen över det hela.
– Dels pekar man på arbetsbrist och pekar ut namn på just sådana personer som har valt att uttala sig media. Sedan säger man att det även avser övriga medlemmar i Unionen, som om de inte visste vilka det var. Sedan säger man också att man tänker avveckla hela verksamheten. Det är en märklig framställan, säger han.

Han tycker att Peak Media är att typexempel på ett bolag som inte drar sig för att förlägga en callcenterverksamhet i glesbygden och på så sätt få bidrag och sedan utnyttjar ungdomar genom att låta dem jobba under usla villkor.

Unonen tänker heller inte backa kring sociala medier-kampanjen trots beskedet om att Peak Partners tänker lägga ned Focus CRS.

– Vi vet för det första inte om verksamheten läggs ned eftersom man har använt sådana hot tidigare. Om verksamheten i Fränsta ändå läggs ned så kanske man väljer att flytta verksamheten någon annanstans. Då är det ju viktigt att visa vad ett sådant här bolag sysslar med så att inte kommunen och statliga myndigheter råkar ut för samma sak

1 tanke kring ”Peak partners lägger ner verksamhet hellre än betala schysta löner?

  1. Pingback: Jaha, så hände det iaf något då.. | Christer Gunnarsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *