Copysweden inför dold skatt på datorer, surfplattor och spelkonsoler

macs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från och med söndag beläggs även datorer, surfplattor och spelkonsoler med den skarpt ifrågasatta kopieringsavgiften


Jag kan inte se vad copysweden gör
som något annat än inhämtandet av en skatt på lagringsmedier.  Varför infördes detta?

Nya avgiften blir en kassako för Copyswede – Computer Sweden

Förra veckan infördes Copyswedes hyperkontroversiella privatkopieringsavgift på externa hårddiskar och usb-minnen. För privatkunder stiger priset för en extern hårddisk i ett slag med nära 20 procent.

Avgiften på 80 kronor per hårddisk och en krona per GB för usb-minnen är tänkt att ekonomiskt kompensera skådespelare och tonsättare för tillåten privatkopering av exempelvis film, musik och tv-program.

Nu visar det sig att den nya hårddiskavgiften kan leda till ett guldregn över landets mest kända film- och tv-skådisar, den grupp som får den enskilt största delen av privatkopieringsavgiften.

Vilket i mitt fall innebär i mitt fall om jag köper t ex en ipad och där lyssnar enbart på musik via spotify och tittar på film via netflix finansierar svensk filmskådisar och musiker, tonsättare med flera med att betala en skatt för deras uppehälle..

Varför skulle jag villja fylla hårddisken med skräp och kopiera in från antar jag DVD eller olagliga källor när jag för en månad kan få spotify för 80kr och lyssna på alla musik jag vill. 

Det är en lagstifning som inte hängt med teknikutvecklingen är det minsta man kan säga om det.

9 frågor till Copyswedes vd – IDG.se

Från och med söndag beläggs även datorer, surfplattor och spelkonsoler med den skarpt ifrågasatta kopieringsavgiften. ”Så som det ofta framställs, att det innebär en fördyrning för konsumenten för något man inte gör, förstår jag att det finns kritik”, säger Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

1. Vad innebär ändringen den 1 september?

– Den innebär att det blir en avgift på produkter som kan användas för privatkopiering, som datorer, surfplattor och spelkonsoler. Avgiften är 1 krona per gigabyte med ett maxbelopp på 80 kronor.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *