Mota Expressens skrämselpropaganda mot LO i grind

Att osignerade expressen ledare angriper LO:s debattförslag här är kanske inte så förvånande. Expressen har på ledarsidan alltid varit en del av en borgerlig medial ekokammare.

Är expressen emot en väl fungerande a-kassa med sjysta vilkor där arbetslösa kan överleva ekonomiskt? Det verkar så på argumentationen. Och varför skulle arbetslösheten öka? Jag gissar att det är argumentet om att för generösa ersättningar över ’svältnivå a-kassa’ inte skulle ge incitament till arbete…

Att arbetslösheten utanför från ledarsidornas eko kammare ökat från ’massarbetslöshetsnivån’ 6% när nuvarande regeringen tog över 2006 till nästan 9% idag trots införandet av ’svält-akassa’
med både hårdare kontroller och inträdesvilkor verkar inte ha trängt in i den borgerliga ledarskaps ekokammaren.

/ck


Mer i bloggar
:
Expressen visar på skillnad
,

 

Mota LO i grind | Ledare

Med Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson som ordförande hörs och syns LO i samhällsdebatten igen. Det är bra. Ju fler tydliga röster desto större möjlighet att väcka det politiska engagemanget hos medborgarna.

Fast för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven innebär LO:s klara krav bekymmer. De inger människor förhoppningar om en rad kostsamma reformer om det blir regeringsskifte efter valet.

I går presenterade LO en detaljerad plan för höjningar av a-kassenivåerna. I dag får bara lågavlönade, med inkomster upp till 18 700 kronor i månaden, 80 procent av inkomsten täckt av a-kassan. LO kräver att taket höjs till 25 000 kronor 1 januari 2014.

Thorwaldsson uppskattar att detta första steg kostar statskassan fem miljarder kronor. Men LO vill inte stanna där.

Åren därefter ska takhöjden öka ytterligare för att landa på 34 000 kronor år 2016. De tre första månaderna av arbetslöshet ska gränsen vara ännu generösare – löner upp till 38 800 kronor ska skyddas. Alla beloppen ska indexeras.

Många miljarder blir det. Allra helst som LO dessutom vill luckra upp arbetsvillkoren för att få a-kassa. Den som gått igenom gymnasiet eller svenska för invandrare med godkända betyg ska få en grundersättning, liksom den som skramlat ihop en högskoleexamen. Det blir ett slags medborgarlön för välartade.

Om detta kan man säkert säga en sak – genomförs förändringarna kommer arbetslösheten att öka. Även om regeringen samtidigt skulle kräva en kontrollapparat vars make aldrig skådats. Arbetsförmedlingens nya regler om att arbetslösa skriftligt ska redovisa sin sökaktivitet varje månad räcker inte långt i sådana fall. Och det är regler som LO avfärdat som en felaktig resursanvändning.

Men LO har en annan idé, lanserad första maj. Trycket uppåt på arbetslösheten ska kompenseras av att kommuner och landsting får 30 miljarder kronor att anställa för. Och så ska arbetsförmedlingen uppenbarligen få ännu massa mer miljarder eftersom billiga fas 3 ska ersättas av bidragsjobb till kollektivavtalad lön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *