Datalagring ingen fråga i valet 2014

Jag tror de flesta är medvetna om att med context-aware mobila devices och datorer befinner vi oss redan i ett samhälle där alla svenskars rörelser kommer att kunna övervakas 24/7 dygnet om. Vem du pratar med och vilka dina vänner är liksom ekonomi, arbete, relationer och politiska åsikter kan sammanställas från den datainformation som lagras hos kommunikations leverantörer i Sverige. Det är sammanställningen av data som ger värde för både polis och andra aktörer. Speciellt om man kan gå tillbaka i tiden. 

Det amerikanska NSA med flera olika länders underättelsetjänster liksom privata företag runt om i världen tillämpar redan idag storskalig data-mining på aggregerad trafikdata.  

Den strid som nu pågår i Sverige där flera politiska partiet vill ha kvar centraliserad övervakning via datalagring och LEK lagen trots EU-domstolens förklarade av datalagrings direktivet som stridande mot grundläggande mänskliga rättigheter handlar i grunden om rätten till ett privatliv utan intrång och kartläggning från stat. 

Telia återupptar datalagring – Sverige – Göteborgs-Posten

Telia återupptar datalagring Avbröts efter ingripande av EU-domstol. PTS slog fast att svensk lag måste följas.

Relaterat

Telia börjar återigen lagra data från kundernas trafik i tele- och datanäten. Bahnhof å sin sida fortsätter att vägra.

I botten ligger striden kring EU:s nedskjutna datalagringsdirektiv.

Lagringen avbröts i våras sedan EU-domstolen förklarat att datalagringsdirektivet var lagstridigt.

Sedan dess har en statlig utredning och Post- och telestyrelsen (PTS) slagit fast att operatörerna trots det måste följa den svenska lagen om elektronisk kommunikation (LEK) som kräver datalagring. Frågan om LEK också strider mot EU:s lagstiftning ska prövas av domstol.

”Telia tycker att det är bra att frågan får en formell rättslig prövning och välkomnar därför pågående rättsprocess som får visa om LEK är förenlig med EU-rätten”, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet är lite förvirrande eftersom SR:s Ekot i juni kunde avslöja att bolaget och även andra operatörer fortsatt lagra vissa data även efter beslutet i EU-domstolen.

Till dem som fortfarande vägrar lagra alla former av användardata hör Bahnhof.

Vi kommer inte att börja datalagra och i juli anmälde jag oss till PTS. Vi vill vara fullständigt transparenta och inte gömma oss i den här frågan, säger vd Jon Karlung till TT. Huvudprincipen är att man inte kan lagra data från medborgare som inte är misstänkta för brott. Enligt den svenska grundlagen går EU-rätten före svensk lagstiftning och därför tycker jag att det är allvarligt om operatörer fortsätter datalagra i strid mot beslutet i EU-domstolen.

Publicerat i Diverse | Lämna en kommentar

Socialdemokraternas fria wifi

En tillgång till internet för alla svenskar via wifi tror jag både är en demokratifråga och en avgörande infrastrukturfråga om sverige vill utvecklas som en kunskaps nation. Speciellt när utvecklingen går mot att allt flyttas till olika former av molntjänster inklusive den  statliga och kommunala offentliga information. 

 

S vill ha gratis wifi i alla kommuner | Valet 2014 | SvD

– Vi vill att staten reder ut rättsläget så att vi kan få en snabb utbyggnad i kommunerna. Som jag ser det är gratis wifi snarare att se som en del av ett slags allemansrätt som naturligtvis ska finnas i ett modernt samhälle. Det är en demokratisk fråga och den utvecklingen kan vi inte stoppa, säger Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna, som i går gästade den kommunalekonomiska mässan Kommek i Malmö. Damberg tror inte att någon teleoperatör skulle slås ut om det var gratis trådlöst på gator, torg, parker och andra offentliga miljöer i kommunerna. – Men visst måste de rättsliga frågorna lösas innan man satsar brett. Om ett par, tre år borde det finnas i alla kommuner, säger Mikael Damberg och påpekar att kostnaderna är marginella för kommunerna. Helsingborg är en av de kommuner som var tidigt ute med fritt wifi på utvalda ställen, inklusive skolor och andra offentliga byggnader men också vissa parker och torg. Nässjö har också kommit igång så att man kan surfa gratis med sina smartphones på Stortorget och längs gågatan. I Stockholm förs diskussioner, men i Malmö är det redan klart att man släpper på det trådlösa redan i höst. Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tvekar inte. – Tekniskt är det enkelt och för mig var det också ett enkelt beslut som kostar 1,5-2 miljoner. Vi vill kommunicera med invånarna via olika e-tjänster och då måste de kunna vara uppkopplade, säger hon.

Publicerat i Socialdemokraterna | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Dino in Gothenburg

Dno in Gothenburg

Dino in Gothenburg

Publicerat i Foto | Etiketter , | Lämna en kommentar