Webbplats Statistik

Comments Posted By Björn Felten

Displaying 0 To 0 Of 0 Comments

Trots sänkt avgift dyrare a-kassa med alliansen

Hej, det är jag igen. 🙂

Du, den där avgiften till a-kassan, den måste ju alltid betalas av någon, eller hur? För ersättningen kommer ju inte från en snäll gammal farbror med tjock smålandsbörs, eller hur?

Så vem skall då betala denna avgift — eller försäkringspremie som den borde heta?

Tidigare var alla med och betalade via skatten. A-kasseavgiften täckte enbart administrationen av den. Nu är alla med och betalar enbart 67%, 33% täcks direkt av avgifterna. Således har nu kassorna möjlighet att själva, genom kloka investeringar och andra beslut, i större grad påverka premiens storlek.

Och detta nya system är alltså fel? Hur då? För att fackpamparna som sitter i alla kassornas styrelser är fullständigt inkompetenta och inte klarar av detta förtroende, månne?

» Posted By Björn Felten On 2008/12/12 @ 00:52

Anders Borg – Vi hade fel om a-kassan

Det verkar som om jag inte riktigt når fram med min fråga. Jag försöker att omformulera mig:

På vad sätt är det regeringen som ”kraftigt höjt” avgifterna, som det hävdas om och om igen?

Naturligtvis höjs premierna när fler utnyttjar en försäkring. Men det är ju a-kassorna själva som höjer dem, inte regeringen!

Vad som hänt är, att ifrån att tidigare skattebetalarna stått för hela avgiften, så får nu a-kassorna själva stå för en tredjedel, och resten betalar fortfarande skattebetalarna. Rätt eller fel?

Är det inte bra med ett visst mått av transparens? Eller skall sådana här avgifter fortsätta att gömmas undan, så att inte de som betalar vet vad som sker?

Sedan är det ju fackföreningarna själva som krävt att a-kassorna skall vara branschbundna i stället för att det blir en enda stor a-kassa, med alla de synergivinster det skulle medföra.

Och anledningen till att varje fackförbund vill pyssla om sin egen a-kassa är naturligtvis att de vill kunna fortsätta att lura i arbetarna att man måste vara med i facket för att få rätt till a-kassa. Nu börjar ju faktiskt folk få upp ögonen för att det inte är sant.

Men jag finner fortfarande citatet från arbetaren.se lite märkligt mot bakgrund av påståendena från framför allt SAP och LO om de kraftigt höjda avgifterna och att det är dessa, som mest 49:- i månaden — för de flesta en sänkning — avgifter som gjort att en halv miljon har valt att gå ur.

Å andra sidan verkar ju inte ens hästsvansen ha koll på detta, så det är väl jag som läst fel i alla de redovisningar om avgifternas storlek, som jag hittat? 🙂

» Posted By Björn Felten On 2008/12/11 @ 12:55

Men jag förstår fortfarande inte hur man kan gå ut gång på gång att hävda att det skett en kraftig höjning av a-kasseavgifterna när det helt uppenbart inte är sant!?

Till och med arbetaren.se skriver ju att

De flesta a-kassor får sänkt avgift. De som får höjd avgift är bland annat Hotell och restaurang (+36 kronor), SAAK (+37 kronor), Livs (+41 kronor) och Alfakassan (+49 kronor).

Och nej, hon har inte märkt någon skattehöjning. Var har du fått den uppgiften ifrån?

Tvärtom har hon märkt en klart minskad fastighetsskatt. Som så många andra i den gamla generation, som byggde upp vårt nuvarande välstånd i mitten av förra seklet, så bor hon i ett hus som aldrig varit belånat.

Den generationen satte en ära i att inte skuldsätta sig, så de sparade först ihop till pengarna och byggde därefter sina hus. Hus som idag plötsligt kan befinna sig i attraktiva lägen och därmed, tack vare sossarnas fullkomligt horribla fastighetsskatt, plötsligt kunde åka på mer skatt än vad de fick över på pensionen.

Men detta är ju en helt annan fråga, så jag nöjer mig med en förklaring till påståendena om ”kraftigt höjda a-kasseavgifter”. 🙂

» Posted By Björn Felten On 2008/12/10 @ 13:31

Jo, men fortfarande förstår jag inte hur man kan hålla på och envisas med att det skett stora höjningar av a-kasseavgiften, och att detta är anledningen till att en halv miljon gått ur a-kassan, när det tydligen är precis tvärtom för många a-kassor — att avgifterna sjunkit. I fallet Elektrikernas tydligen med så mycket som från 231:- till 56:-.

Att en tredjedel av a-kassan nu skall finansieras av medlemmarna istället för att alla skattebetalare gör det, är väl inte fel? A-kassor som misshushållar med pengarna skall väl inte belönas genom att slöseriet skattefinansieras?

Och jodå, jag känner människor med betydligt lägre inkomst än så. Min svärmor till exempel, som på ålderns höst begåvats med en pension om hela 7000:- i månaden (plus några kronor). Och på detta får hon betala inkomstskatt på 1583:-! Tack för det (s)!

”Gärna medalj, men hellre en bra pension.”

» Posted By Björn Felten On 2008/12/10 @ 11:13

Jag måste säga att den här a-kassedebatten gör mig väldigt förvirrad. Själv har jag varit egenföretagare sedan 1976, och har alltså stått utanför alla sociala skyddnät i mer än 30 år, så jag har av förklarliga skäl noll koll på området, kanske du kan förklara?

Alla talar om höjningen av a-kasseavgiften, och på ett ställe talades det om att den skulle vara som lägst 180:- i månaden och som högst 300:- (något slags tak), men jag har svårt att hitta några siffror om detta.

Tvärtom hittar jag på flera ställen, till exempel här, siffror som verkar tyda på att många a-kassor rent av har fått rejäla sänkningar. Högst besynnerligt.

Och sedan, den här massflykten från a-kassorna, den är väl frivillig? Och ingen kan väl skylla på några hundralappar i månaden, i premie för en försäkring, som enda skäl till att säga upp försäkringen?

» Posted By Björn Felten On 2008/12/10 @ 10:01

«« Back To Stats Page